Blogg

Lär dig HLR till Barn och få ett kostnadsfritt träningstillfälle!

I samarbete med True Workout

From nu kommer ni även att hitta mig i True Workouts lokal i Tessinparken. Lokalen passar mig perfekt då den kombinerar mina två största intressen – livräddning och friskvård! Och precis som jag skriver ovan så får alla som deltar på kursen även möjligheten att delta på ett kostnadsfritt träningspass, så bra!

FE277413-4118-4458-AE6B-FE62DDD8BBE7

Under kursen får du lära dig hur du;
▪️gör en medvetandekontroll
▪️gör en andningskontroll
▪️skapar fria luftvägar
▪️gör effektiva inblåsningar
▪️gör kompressioner
▪️ska göra vid ett luftvägsstopp

Vi går även igenom;
▪️stabilt sidoläge
▪️vad du kan tänka extra på under sommaren/vintern som gäller ditt barns säkerhet

Under kursen är du välkommen att ställa de frågor du har om ditt barns säkerhet och efter avslutad kurs får du med dig handlingsplaner hem för både HLR och Luftvägsstopp samt blir registrerad på Svenska HLR-rådets medlemssida.

För anmälan och mer information;
🌎 http://www.bonusmammans.com
📧 kontakt@bonusmammans.com

Plats:
True Workout Östermalm, Hedinsgatan 17

Datum:
Tisdag 5/3 kl. 11.15-13.15
Torsdag 7/3 kl. 18.30-20.30

Kostnad:
300:-/ pers, betalas på plats

Hur ser ni på det kommande föräldraskapet?

Den frågan ställde vår BM mig och Staffan vid senaste besöket.

Precis dagen innan så hade vi faktiskt haft ett väldigt fint samtal där vi pratade om Frejas förlossning; förväntningar inför den, hur det kändes, hur det blev och hur vi önskar att kommande förlossning ska bli.

Hon skickade med oss ett papper hem med en massa bra frågor och tankeställningar, många med fokus på jämställdhet,  som jag tänkte att jag skulle dela med mig av:

 • Hur skulle ni beskriva er relation?
 • Vad var det ni föll för hos varandra?
 • Hur blir ni mot varandra när ni inte fått sova?
 • Vad betyder det att vara en bra förälder?
 • Vad är jämlikhet för er?
 • Hur ska ni dela på föräldraledigheten/arbetet?
 • Hur delar ni på arbetet hemma idag?
 • Hur tänker ni kring uppfostran? Delar ni samma värderingar?

När vi kom hem senare den kvällen satte vi oss faktiskt ner med pappret och började prata, vilket resulterade i både fina minnen, allvar och skratt ❤

IMG_2065.JPG

Just när det kommer till jämställdhet så har Skåne Vård tagit fram ett riktigt bra underlag som du kan göra tillsammans med din partner. Testet hittar du här!

Viktuppgång under graviditeten

Jag tänkte att jag skulle skriva lite om viktuppgång under graviditeten. Först och främst vill jag börja med att säga att allas kroppar och förutsättningar ser olika ut och att det jag nu kommer skriva endast är utifrån mina egna tankar och erfarenheter.
Jag vill också säga det att vikt, enligt mig, bara är en siffra och inte ett mått på hur en mår. Jag tycker dock att vikten är en intressant parameter i ens hälsa, men inget en bör stilla sig blind på.

FB650C40-9508-4CFC-896E-3293B3D21260 2

Bild 1: 2016, gravidvecka 20, vikt ? kanske 79kg?
Bild 2: 2016, 3 veckor innan BF, vikt ca 96kg
Bild 3: 2017, 10mån efter BF, vikt ca 70kg – starkare än någonsin!

Är inte kroppen fantastisk!?

Innan jag blev gravid trodde jag att jag skulle vara en av dom som gick upp runt 15kg under graviditeten, då utgick jag från min mammas graviditeter + något mer då jag alltid varit lite större än henne. Sen blev jag gravid och 9 månader senare stod vågen på +30kg, ca 100kg Benita. Vad hände? Jag som tränat och rört på mig under hela tiden!

De första veckorna mådde jag otroligt dåligt och dämpade detta med det enda som funkade – vitt bröd! Eller ja, äta vad som helst egentligen, bara det höll illamåendet borta. Så visst, ett antal trivselkilon kanske kom redan där, men sen då?

Freja kom i början på oktober, vilket betyder att senare hälften av graviditeten var under de varmare månaderna och jag la på mig otroligt mycket vätska. Främst fötter och ben, men hela kroppen svullnade verkligen upp, vilket egentligen är fullt normalt även om det gör ont och känns tungt.

IMG_3606.JPG

Såhär såg mina fötter ut 2016

Tips! Om du lider av svullna ben och fötter; massage, högläge och kompressionsstrumpor!

Vatten väger mycket och där tror jag många av mina kilon låg.

Är det ärftligt?
Jag minns att jag frågade mamma hur mycket hon vägde när jag kom och att hon svarade att hon vägde 70kg, en viktuppgång på ca 12-13kg.
”Mamma”, sa jag. ”Jag skrev in mig på 72kg med Freja”

Viktuppgång under graviditeten är till viss del ärftlig, men till största delen beror det helt på vilken livsstil du har. Jag och min mamma har aldrig varit särskilt lika i vår kroppsstruktur, men jag trodde nog ändå att själva viktuppgången skulle vara ganska lik, vilket den inte var.

Vad säger forskningen?
Det finns olika rön om hur mycket en viktuppgång under graviditeten kan se ut, en tabell från senare forskning visar detta:

*IMG_5928.JPG

Här kan du se ungefär vad varje komponent väger och hur det förändras under graviditetens förlopp. Vilken fantastisk tillväxt på det lilla barnet på dessa veckor ❤

Över-/underviktig under graviditeten
Är du överviktig ska du försöka att hålla nere viktuppgången under graviditeten för att minska risken för bl.a havandeskapsförgiftning, graviddiabetes, högt blodtryck och blodproppar. Det gör du enklast genom att försöka vara aktiv samt äta sådant som kroppen behöver i lagom stora mängder. Tänk inte att du ”äter för två”, vanligtvis så räcker det med att tillföra mellan 300-500kcal/dag beroende på vart i graviditeten du befinner dig.
En avokado motsvarar ungefär 210kcal.

Är du underviktig bör du istället försöka gå upp något mer än de rekommenderade 12.5kg just för att försöka få i sig de rekommenderade dagsbehovet så att barnet får i sig den näring som det behöver.

Vad tror jag då?
Jag är helt övertygad om att kroppen kommunicerar med oss och att den talar om vad vi behöver, vi behöver bara lyssna på den. Är du hungrig – ät, men välj det du äter med omsorg så att den är energirik och tilltalande för dig.
Försök att röra på dig så mycket du kan och som kroppen tillåter; träna, promenera, välj trappa istället för hiss osv. Eftersom det vanligaste är att vi får i oss ett överskott av energi under graviditeten är det bra om vi kan bemöta detta med fysisk aktivitet. Och som jag skrivit tidigare, det finns bara hälsofördelar med att träna under graviditeten!

Jag tror att kroppen formas och att vi, om vi lever på ”som vanligt”, hittar det läge som både vi och bebis mår bäst av. Att jämföra sig själv med andra är bara dumt, varje kropp är unik och du är skapt att kunna bära ditt barn på det bästa sättet – lita på det!

Du ska ALDRIG banta under en graviditet – lyssna på kroppen och vad den behöver! Om du behöver hjälp med din kost, träning och vikt så kan du prata med din barnmorska, alternativt en fysioterapeut eller annan licenserad vårdutövare.

97D184B1-F7CD-4E94-81D0-3B433D87FEE0

Ovan ser du min viktuppgång hittills i kettelbells, ca 20kg. Jag är helt inställd på att öka med 30kg denna gång också och vet ni, det känns ok. Jag har, trots illamåendet, mått väldigt bra. Jag har tränat så mycket som jag orkat och ätit det jag känt för utan att överdriva. Det viktigaste för mig är att bebisen mår bra och att vi tillsammans ska klara förlossningen och tiden efteråt så bra som möjligt ❤

 

*tabellen om viktökning är lånad från boken ”Graviditet, hälsa och träning” av Cecilia Fridén, Birgitta Nordegren och Susanne Åhlund. Kan STARKT rekommendera denna bok om du vill förkovra dig mer i ämnet som boken handlar om!

Graviddiabetes – hur gick det?

Förra veckan var vi på MVC och skulle äntligen få svar på glukosbelastningstestet jag gjorde för ca 2v sedan. Det var lite problem med att tyda resultatet först, men sedan kom det – INGEN DIABETES! Det var väl som jag trodde, men ändå så skönt att få ett svar. Och som jag sagt tidigare så tycker jag att det är så bra att vården tar tidiga varningssignaler på allvar eftersom graviddiabetes (som går över så fort förlossningen är över) ändå kan öka risken för diabetes typ 2.

Vill du läsa mer om graviddiabetes så kan du göra det här hos 1177.

Undersökningen hos BM fortsatte med stick i fingret och blodtrycksmätning och SF mätning som såg bra ut. Nu ligger jag nästan helt på ”normalkurvan” igen. Vi fick också lyssna på bebisens hjärta ❤

BM sa också att bebisen har flyttat sig längre ner och att hen snart kommer fixera sig.
Tänk, snart är du här!

IMG_3450

Gravidhormoner del 2

Nu är det dags för del 2 i miniserien gravidhormoner som jag haft på Instagram! Jag tycker själv att det är superspännande att få en förklaring till varför kroppen beter sig som den gör och hur fantastiskt den fungerar!

OXYTOCIN
Oxytocin brukar beskrivas som kroppens eget lyckopiller! Studier visar att oxytocin frisätts av taktil beröring och varm temperatur och har som egenskap att det bl.a  lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador, sänker blodtrycket och halterna av stresshormon. Vi blir lugna, mer sociala och fylls av glädje och tacksamhet.
Under förlossningen är oxytocin viktigt för att livmodern ska dra ihop sig så förlossningen kan starta och när bebis väl är ute hjälper det till att få bröstmjölken att rinna till.

PROSTAGLANDINER 
Prostaglandiner är naturligt förekommande fettsyror som verkar sammandragande på glatt muskulatur, såsom livmodern. De har även till uppgift att bl.a sänka blodtrycket. Prostaglandin produceras i kroppen under hela graviditeten i takt med att livmodern växer och utvidgas, men hålls tillbaka av progesteronet. När progesteronproduktionen minskar i slutet av graviditeten så tar prostaglandinerna över och värkarna sätter igång. Hormonet frigörs också i samma stund som fosterhinnorna går sönder och vattnet går.

Skärmavbild 2018-11-28 kl. 19.53.35

 

Hur ska jag tänka runt träning som gravid?

Först och främst, var ödmjuk mot dig själv och tänk att all träning som blir av är bra träning!

Din kropp befinner sig i en stor förändring där bl.a kroppen kommer växa och bli tyngre, din hållning förändras, du får försämrad kroppsuppfattning, du blir lättare andfådd och kan känna att du inte är lika stark som du brukar. Jag förespråkar absolut en aktiv graviditet, men det kan se olika ut för alla. En del mår superbra genom hela graviditeten, medan andra inte alls gör det. Jag kan bara gå till mig själv där min första graviditet flöt på hur bra som helst med träning och fritid, medan jag denna gång får ta dagarna som de kommer och har tur om jag får till ett träningspass då och då.
Kortfattat kan jag säga att träning under graviditet bör baseras på:

 • hur du mår, både innan/under/efter träning
 • vilken typ träning du är van vid
 • att trappa ned ju närmre du kommer BF, med lägre intensitet, lägre vikter och fler set.

Sen kan det komma dagar där du har planerat att träna, men att orken inte riktigt finns. Då är det mer än okej att stanna hemma och vila och ta igen det passet en annan dag när du känner dig starkare.

För att du ska få ut det mesta av din träning är det viktigt att du känner dig bekväm, precis som att du använder rätt utrustning oavsett om det är hantlar, kettlebells eller något annat. Jag pratar givetvis om de bästa gravidträningskläderna!

Själv använder jag bara kläderna från Training for Pregnant när jag ska träna, oavsett om det är på land eller i vattnet! De är inte bara sköna och har en snygg design, utan de sitter där de ska och håller både passform och färg efter flera tvättar och träningspass.

d0ea8a4d-42b2-4387-aaa7-2e52e83ca20e
vecka 16 VS vecka 30

När du använder min personliga kod ”bonusmamman15” så ger det dig 15% rabatt på ett helt köp

Jag vill även passa på att ge lite träningstips för dig som är gravid!

När bebisen väl är ute kommer den (och säkert du också) att vilja vara nära hela tiden vilket kommer att ställa krav på dig och din kropp när du bär barnet. En bra övning att göra för att förbereda sig på detta, och att kunna hålla en god hållning,  är att aktivera musklerna som finns runt skulderbladen för att stabilisera och stärka.

När du delar och drar ihop skulderbladen aktiverar du främst två stora muskler; m. Serratus anterior vars funktion är att stabilisera och dra isär dem, samt m.Trapezius som har till uppgift att bla dra ihop dem. Antingen gör du övningen som jag på bilden, att du bara aktiverar musklerna genom att dela och föra ihop skulderbladen i en kontrollerad rörelse, eller så lägger du på ett motstånd i form av ett gummiband eller en skivstång.
Upprepa detta 10-14 ggr x3 med eller utan belastning.

Ta hand om dig själv och din kropp, du har allt att vinna på det!

 

Inlägget ovan sker i samarbete med Training for Pregnant

Dessa gravidhormoner -del 1

Det är inte bara det yttre som förändras under en graviditet utan det sker stora förändringar även på insidan! Inte bara det att det finns en växande bebis därinne och organ som får flytta på sig för att göra plats för barnet, utan för att det ens ska finnas en möjlighet att ett barn ska kunna bli till och växa behöver några hormoner ta mer plats. Jag tänkte att jag skulle berätta lite om några hormoner som är viktiga under graviditeten och tiden efteråt.

Kanske du efter denna läsning (och kommande två) kan tyda din kropp på ett lite annorlunda sätt och förstå varför du ibland reagerar och agerar som du gör!

PROGESTERON
Först ut är progesteron, även kallad för gulkroppshormon, som kanske främst är känt för att vara ett kvinnligt hormon, även om det är viktigt för båda könen. Progesteronets ”jobb” är att en vecka före nästa mens förbereda livmoderslemhinnan för implantation, det vill säga att få ett befruktat ägg att fästa där. Under graviditeten blir det extra viktigt då det är det som gör att fostret stannar kvar i mammans kropp och inte stöts bort,
samt förhindrar ägglossning eller att förlossningen startar för tidigt.

ÖSTROGEN
Östrogen är kanske mest känt som ett kvinnligt könshormon, men är självklart viktig för båda könen då det viktigt för bentätheten, centrala nervsystemet och skyddar mot hjärtinfarkt. Kikar vi på hur det verkar i samband med graviditet så gör det att slemhinnan på insidan av livmodern blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg samt förhindrar risken för missfall. Östrogenet stimulerar även livmodern att växa, likaså bröstkörtlarna i brösten som på så sätt blir redo för amning. I samspel med prostaglandin och oxytocin sätter också östrogenet igång förlossningen genom att stimulera livmodern till sammandragningar. Östrogen är ett riktigt feel good-hormon  som gör att vi blir lite piggare, gladare, lugnare och känner smaker, lukter och smekningar mer.

RELAXIN
Under graviditet verkar relaxin som tillväxtfaktor för livmodern, vaginan, bröstkörtlar, bröstvårtor, samt verkar uppmjukande på bäckenet och livmoderhalsen. Det är också därför du måste anpassa din träning då din kropp kanske kommer att upplevas som mer rörlig och att du kanske inte kan hålla belastade positioner lika stadigt.  
Det finns olika studier (dock alldeles för få) som visar hur länge relaxinet finns kvar i kroppen efter förlossningen, så när det kommer till att trappa upp träningen så bör du göra det långsamt, säkert och kontrollerat.

img_0393
Finaste träningskläderna från Training for Pregnant

Graviddiabetes?

Idag var jag på Nya Karolinska för att göra ett glukosbelastningstest, något som görs om det finns misstanke om graviddiabetes. Det var efter ett besök hos min barnmorska i december då hon kollade mitt SF mått (symfys/fundus, en mätning mellan blygdbenet och livmoderns topp för att se så att bebis växer som den ska) och det visade att det hade dragit iväg en aning och låg ovanför normalkurvan, nästan i kant med den övre prickade linjen.

Skärmavbild 2019-01-17 kl. 19.38.54.png
bild lånad från babyhjalp.se

Idag var det alltså dags och jag tog mig bort till provtagningen. När jag väl blev inkallad i rummet förklarade sköterskan vad som skulle hända; att jag skulle få lämna ett blodprov, dricka en sockerblandning, lämna ett till blodprov efter 60min och sen ytterligare ett efter 120min.

img_0316.jpg

Jag har aldrig tyckt att det varit jobbigt att lämna blod, var t.o.m blodgivare ett tag, men jag känner inte ett behov av att behöva titta eller att få veta när de sticker.

Blodprovet gick utan problem och en flaska på 200ml ställdes fram – sockerblandningen. Jag hade hört lite olika historier om hur det skulle smaka och var förberedd på det värsta. Ja, gott var det inte, smakade ungefär som stark outspädd citronsaft! Jag drack upp det på någon minut och efter det fick jag gå ut i väntrummet och vänta på att bli uppropad igen.

img_0317

Nu började hungern att kännas, jag hade varit fastande sedan kvällen innan och brukar aldrig gå utan mat så länge!

Första timman gick relativt snabbt och det var dags för blodprov nr.2, därefter ut i väntrummet igen. Denna gången gick det inte alls lika snabbt och jag började känna mig både trött, lite illamående och energilös. Förmodligen för att jag inte ätit något och för att kroppen kämpade för att ta hand om sockret. Sen äntligen ropades mitt namn upp och jag fick gå in igen för sista provtagningen.

Sköterskan berättade att jag förmodligen skulle få svar redan dagen därpå via 1177 – så smidigt!

img_0318
25 svarade JA och 40 svarade NEJ

Jag är egentligen inte så nervös inför svaret och tror inte att jag har graviddiabetes. Under förra mötet hos barnmorskan gjordes en ny mätning och jag låg nu precis ovanför normalkurvan, den som är heldragen på bilden ovan. Däremot tycker jag att det är otroligt bra att detta tas på allvar och att åtgärder tas direkt om det finns misstanke om diabetes. Uppdaterar er så fort jag fått svar!

Nästa möte är om 1.5 vecka, efter det blir det förmodligen bara 2 gånger till och sen är bebis här ❤

Exclusive Babyshower

För några veckor sedan var jag med i en tävling inne hos Ditt Barn & Du där en kunde vinna en biljett till ett mammaevent och tänk att jag VANN!

I söndags var det äntligen dags för Exclusive Babyshower, ett event med bubbel, mingel, microföreläsningar, lotteri, utställare, goodiebag och en massa annat och jag ska försöka återberätta allt!

Processed with VSCO with p5 preset

Salen var smyckad med ballonger, girlanger och massa fina saker där man kunde se att mammor och graviditet stod i fokus – så fint. Vi som var där hade alla magarna i vädret och det va en sån härlig stämning.

Processed with VSCO with p5 preset

Processed with VSCO with p5 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Efter lite mingel var det dags att sitta ner vid de vackert dukade borden och föreläsarna kom upp på scenen. De som fanns på plats var bl.a:

 • Elisabeth Hjärtmyr (barnmorska, barnsjuksköterska och amningsspecialist) från Amningswebben
 • Gamze Barglund, som berättade om sitt yrke som doula
 • Lisa Franken, tränare för Mom in Balance som pratade om träning under och efter graviditet – superbra!
 • Paulina Gunnardo, beteendevetare som driver den populära sidan Ditt Barn och Du pratade om tiden efter att bebis kommit ut och vad det kan vara för liten krabat som gömt sig därinne.

På plats fanns också ett gäng utställare:

IMG_3655 2.jpg
Jag och Lisa från MiB – kollegor då vi båda brinner för mammaträning!

Och den som gjorde allt detta möjligt var fantastiska Bodil Bergman Hughes ❤  Gravid- och nyföddsfotograf, entreprenör och grundare till härliga Magpodden.

Skärmavbild 2018-11-28 kl. 16.34.25
Foto lånat från Bodils galleri på hennes hemsida

Under hela Babyshowern var det också ett lotteri med fina priser, bl a en gravid-/nyföddfotografering med Bodil, en vistelse på Yasuragi, en månads fri träning med Mom in Balance, gravidmassage och eko-barnplagg.

Och när vi sen gick därifrån fick vi med oss en suerfin goodiebag full med fina saker, såsom ett nummer från tidningen Mama, krämer från Medela och Maria Åkerberg, små saker till bebis och choklad!

Om det blir fler gånger så rekommenderar jag verkligen att ni går för det var så mysigt och vi som besökare fick med oss massor hem i form av både fina saker, men också värdefull kunskap. En så mysig eftermiddag ❤

4 månader kvar!

Tänk, idag är det bara 4 månader kvar till BF ❤

Igår var jag faktiskt på ett läkarbesök på min MVC eftersom jag i förra veckan ons-fre kände ett enormt tryck nedåt, precis som på samma sätt jag kände när Freja signalerade att hon var på väg. Eftersom jag mådde bra i övrig var jag inte så orolig, men ringde ändå en BM som valde att boka in mig på ett läkarbesök på första tiden, vilket då var igår. Jag kände inga sammandragningar eller så, bara att det tryckte på.

Efter kontrollen konstaterades det att allt såg fint ut och att jag skulle återkomma om det kom tillbaka.

Jag vet att jag sagt det förut, men tiden går verkligen så snabbt och jag är supertaggad på att få träffa den här lilla varelsen som finns inuti mig!

Fick till ett fint foto på alla systrarna; Agnes med röda naglar, Frejas två små händer vid  naveln, Alvas längst ner och Alines ovanför ❤

Skärmavbild 2018-11-28 kl. 19.53.35.png